Vodeodolnosť hodiniek | Muničák

Vodeodolnosť hodiniek

Vodeodolnosť náramkových hodiniek je pojem na ktorý ľudia často dostanú skresľujúcu, alebo nepresnú odpoveď. Ako prvé je dôležité zistiť aký stupeň vode odolnosti Vaše hodinky majú. Tento údaj nájdete na viečku hodiniek (spodná časť puzdra), alebo na ciferníku.


Stupne vodeodolnosti štandardizovala v roku 1990 norma ISO 2281 a vyššie, „vodotesné“ úrovne podchytila norma ISO 6425 z roku 1996. Vo všeobecnosti ISO testy zahŕňajú striedanie teplôt, hĺbky, tlaku (vody, vzduchu) po rôzne dlhý čas v pokoji a pri manipulácii s operatívnou časťou hodiniek. Pri potápačských modeloch sa dodatočne vykonáva skúška odolnosti voči slanej vode a schopnosť hodiniek vyrovnať sa s pretlakom (simulácia dekompresie). Názorné rozdelenie štandardov nájdete v priloženej tabuľke.

Najčastejšie sa pri hodinkách stretnete s označením v metroch, alebo stopách výšky vodného stĺpca (M, ft) a  v jednotkách tlaku v atmosférach a baroch (ATM, BAR) a práve tlak má na svedomí prenikanie vody do hodiniek.

OznačenieBez označeniaWater resistant30M
100ft
3 ATM
3 BAR
50M
160ft
5 ATM
5 BAR
100M
300ft
10 ATM
10 BAR
150M
500ft
15 ATM
15 BAR
200M
660ft
20 ATM
20 BAR
PoužitieV žiadnom prípade nevystavujte hodinky vodeNáhodný styk s  vodou
(umývanie rúk, dážď). Nie sú určené na plávanie a potápanie.
Náhodný styk s  vodou
(umývanie rúk, dážď). Nie sú určené na plávanie a potápanie.
Povrchové plávanie, hodinky sú schopné tesniť do hĺbky 0,5 metra. Nie sú určené na  potápanie.Plávanie a šnorchlovanie, hodinky sú schopné tesniť do hĺbky cca 8 metrovRekreačné potápanie do hĺbky 30 metrovPotápanie s dýchacími prístrojmi do hĺbky 50 metrov
Norma ISO 2281ISO 6425

Číselné označenie v metroch neznamená (ako sa mnohí mylne domnievajú) skutočnú hĺbku, do ktorej sa možno s hodinkami potápať. Je to ekvivalent označujúci určitý stupeň odolnosti hodiniek pri styku s vodou bez toho, aby sa poškodili.

Water resistant (bez označenia):

- vodeodolné alebo vlhko tesné hodinky sa nesmú dostať do priameho kontaktu s vodou, napr. voda v bazéne, sprche, priamy silný dážď a pod. Takto označené hodinky v zásade považujeme len za vlhko tesné. Znesú síce nejakú tú kvapku, ktorá sprevádza umytie rúk alebo celkom mierny dážď, ale aj v týchto situáciách treba byť opatrný.

Water resistant: 30M - 100ft - 3 ATM - 3 BAR

- v zásade sú takéto hodinky odolnejšie na mierne striekajúcu vodu pri umývaní rúk alebo v daždi. Žiadne kúpanie ani vystavenie hodiniek silno striekajúcej vode neskúšajte (napr. pri sprchovaní).

Water resistant: 50M - 160ft - 5 ATM - 5 BAR

-  s hodinkami s týmto označením sa môžete kúpať a hodinky sú schopné tesniť do hĺbky 0,5 metra, čo je plne dostačujúce  pre plavcov. Podotýkame na plávanie nie potápanie tz. ani nádychové potápanie.

Water resistant: 100M - 300ft - 10 ATM - 10 BAR

- hodinky s týmto označením sú vhodné na plávanie, šnorchlovanie respektíve nádychové potápanie a vodné športy.

Water resistant: 150M - 500ft - 15 ATM - 15 BAR

- hodinky s týmto označením možno už plne považovať za vode odolné a sú vhodné aj pre rekreačné potápanie do 30 metrov.

Water resistant: 200M - 660ft - 20 ATM - 20 BAR

- hodinky s týmto označením sú konštruované pre potápanie s dýchacími prístrojmi. S týmito hodinkami sa môžete ponoriť až do úctyhodných 50 metrov.

VodeodolnosťOznačenieStriekajúca voda, dážďSprchovanie, umývanie rúkPovrchové plávanieŠnorchlovaniePotápanieNorma
Water resistantBez označeniaNieNieNieNieNieISO 2281
30M / 100ft3 ATM / 3 BARÁnoNieNieNieNie
50M / 160ft5 ATM / 5 BARÁnoÁnoÁnoNieNie
100M / 300ft10 ATM / 10 BARÁnoÁnoÁnoÁnoNieISO 6425
150M / 500ft15 ATM / 15 BARÁnoÁnoÁnoÁnoÁno
200M / 660ft20 ATM / 20 BARÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

A na záver ešte dôležité zásady, ktoré treba dodržiavať pri všetkých typoch vodeodolností:

- korunka (nastavovacie otočné tlačítko na čas a dátum poprípade chronograf) nesmie byť pri  styku s vodou povytiahnutá, ale musí byť pritlačená k puzdru

- tlačítka sa nesmú stláčať pod vodou, pretože vytvoríte podtlak a do hodiniek sa dostane voda. Preto ak si chcete odmerať čas strávený pod vodou stláčajte tlačítka výhradne nad hladinou vody.

- hodinky nepoužívajte v teplej, termálnej vode či saune, lebo tesnenie na hodinkách sa pri vyšších teplotách rozpína a tým sa do hodiniek môže dostať voda alebo para.

- pri kúpaní či potápaní s hodinkami v mori ich vždy po použití prepláchnite v tečúcej sladkej vode, pretože  slaná voda pôsobí agresívne na všetky časti Vašich hodiniek.

Využívame cookies na vylepšenie Vášho zážitku z nakupovania v Muničáku. Vďaka nim budete mať tú najlepšiu skúsenosť. Súhlasíte s ich používaním?