Sebaobrana a prostriedky sebaobrany | Muničák

Sebaobrana a prostriedky sebaobrany

Časť 1. – Obranné spreje

Obranné spreje patria v súčasnosti medzi najobľúbenejšie sebaobranné prostriedky. Za ich obľúbenosťou stojí najmä pomer medzi ich účinnosťou, skladnosťou a cenovou dostupnosťou. Väčšina obranných sprejov nezaberie vo vrecku veľa miesta, neurobí prievan v peňaženke a poskytne dostatočne účinnú obranu proti útočníkovi či agresívnemu psovi, poprípade existuje špeciálny sprej proti medveďom. V tomto článku vám predstavíme niekoľko najpoužívanejších typov obranných sprejov.

obranny sprej

Porovnanie veľkostí a obalov sprejov.

Zloženie

Obranné spreje sa líšia svojím zložením, na základe neho poznáme spreje CS, OC a CR.
Označenie CS sa používa pre slzné spreje, ktoré sa využívali najmä v minulosti. Majú najmenšiu účinnosť a preto ich nenájdete v našej ponuke. Tento typ spreja má znížený účinok pri použití proti osobám pod vplyvom alkoholu a omamných látok.  Jeho najväčšou výhodou je cena.
Druhým typom sú spreje s účinnou látkou OC – olejoricín kapsicium. Tento typ sprejov je najrozšírenejší. Primárny rozdiel oproti sprejom CS je v tom, že účinná látka v týchto sprejoch je založená na prírodnej báze- z výťažkov z pálivých čili papričiek. OC je oproti CS účinnejší a účinkuje i na osoby pod vplyvom omamných látok a zvieratá.
Tretím typom sú spreje s účinnou látkou CR (niekedy označovaná aj ako CP) - Dibenz-1,4-oxazepin. Jedná sa o chemickú látku, ktorá bola kedysi používaná ako bojový plyn, z tohto dôvodu je účinnosť  viac než dostatočná i na osoby pod vplyvom omamných látok.

Dýzy

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba pri kúpe spreja zvážiť, je dýza akou je osadený a to, či chceme sprej použiť v interiéri alebo v exteriéri. Najčastejšie rozlišujeme medzi typmi „fog“ čo je rozprašovací systém (funguje na takom istom princípe ako lak na vlasy) a „jet“ teda prúdový systém (podobný princíp ako detská vodná pištoľ). Rozprašovacie a prúdové spreje sú určené pre použitie v exteriéri, gélový sprej je vhodný na použitie v interiéri.

Výhodou rozprašovača je najmä to, že vzhľadom na rozptyl účinnej látky vieme pri použití ľahšie zasiahnuť útočníka. Rozprašovač si nevyžaduje toľko presnosti s namierením, čo môže byť výhoda najmä pre ľudí, ktorých v kritickej situácii ovládne panika či stres. Jeho nevýhodou je však spravidla o niečo menší dostrel ako u prúdového spreja a to, že sprej nie je možné použiť v interiéri.  

Najvýznamnejšou výhodou prúdového spreja je väčší dostrel a menšia pravdepodobnosť zasiahnutia nezúčastnených osôb. Prúdovým sprejom treba však presnejšie mieriť útočníkovi na tvár, aby sa látka dostala do očí a dýchacích ciest. Výhodou prúdovej dýzy je i možnosť použiť ju v prípade núdze v uzavretých priestoroch, napríklad použitie v byte alebo v električke. Po použití spreja v interiéri je potrebné okamžite opustiť priestor.  

Gélový sprej je veľmi podobný prúdovému spreju. Má však obrovskú výhodu- relatívne bezpečné použitie v interiéri, je to z dôvodu minimálnej prchavosti látky, ktorú sprej obsahuje. Nevýhodou je vyššia cena a to, že je potrebné presne mieriť útočníkovi do tváre.

obranne spreje gelove

Gélové spreje.

Sabre Red

Svetovou jednotkou  medzi obrannými sprejmi je americká firma Sabre Red, ktorej výrobky sú používané aj policajnými jednotkami po celom svete.
   
Prečo práve Sabre Red?
- Firma má 40 ročné skúsenosti s výrobou i dodávkou obranných prostriedkov pre civilný trh i štátne zložky.
- Obranné spreje Sabre Red sa predávajú vo viac než 40 krajinách sveta a patria k  najúčinnejším korenistým sprejom s obsahom látky OC na svete.
- Spreje Sabre Red majú až 4 ročnú expiračnú dobu od dátumu plnenia
- Napriek relatívne malej veľkosti (16ml a 22ml) výrobca garantuje dostatočný počet výstrelov
- Spreje sú vybavené UV markerom, ktorý označí útočníka farebnou stopou viditeľnou len pod ultrafialovým svetlom (pre lepšiu identifikáciu útočníka bezpečnostnými zložkami)
- Garantovaný obsah až 1,33% čistého kapsaicínu (väčšina výrobcov uvádza iba obsah účinnej látky OC, z ktorého sa nedozvieme obsah čistého kapsaicínu)- Jedná sa o najvyšší povolený obsah čistého (neriedeného) kapsaicínu, vyšší obsah sa používa už iba v sprejoch proti zvieratám (medveďom)
- HPLC garancia: každá výrobná várka sprejov je testovaná v laboratóriu na množstvo účinnej látky a každý sprej je po opustení výrobnej linky ponorený do kúpeľa za účelom zaistenia nepriedušnosti a prevencie úniku účinnej látky.
- Špeciálna edícia sprejov- Sprej v tvare rúža alebo pera
- Garantovaný počet výstrelov
- Vysokospoľahlivé poistky proti nechcenému spusteniu
- Spreje sú vyrábané priamo v U.S.A.

Extrem Power

V našej ponuke nájdete i spreje s obsahom účinnej látky CR, teda dibenz-1,4-oxazepinu. Tieto spreje sú minimálne tak účinné ako spreje s obsahom OC.  Výrobca sa chváli tým, že vďaka použitiu tejto látky sa účinok dostaví okamžite. Predsa len, ako sme už spomínali, jedná sa o látku, ktorá bola používaná ako bojový plyn, avšak jedná sa o nižšiu koncentráciu, ktorú je možné používať bez rizika zanechania trvalých následkov na zasiahnutom človeku. Spreje Extrem Power sú vyrábané iba s rozprašovacou dýzou. Napriek tomu je však dostrel približne 3 až 5 metrov.
V ponuke sú dva typy sprejov, a to s klasickou hlavicou a s hlavicou osadenou svietidlom, ktoré môžete kedykoľvek použiť napríklad pri odomykaní zámku alebo posvietení si na cestu.  Kužeľ svetla Vám naviac v tme uľahčí zamierenie na tvár.
V ponuke sa nachádza i sprej s extra silnou dýzou s dostrelom až neuveriteľných 10 metrov, vďaka čomu je vhodný pre použitie proti útočiacemu davu i veľkým zvieratám, ako je napríklad medveď. Nevýhodou oproti sprejom Sabre Red sú však menej kompaktné rozmery, absencia UV značkovača a fakt, že látka CP je síce ešte o niečo účinnejšia než OC, avšak jej účinok rýchlejšie vyprchá.

sabre red obranne sprej

Je teda len na Vás, ktorý obranný sprej si vyberiete. Sabre Red Vám ponúka kompaktné rozmery vhodné pre skryté a nenápadné nosenie, naviac UV značkovač, Extrem Power zase ešte o niečo vyšší výkon, no za cenu menej kompaktných rozmerov. Dnešná doba je nebezpečná a ako sa vraví, kto sa nebráni, neváži si svoj život. Naviac je dobré mať sprej vždy pri sebe a nikdy ho nepoužiť ako ho nemať pri sebe, keď ho človek potrebuje. Obranný sprej je najlacnejším, najviac a najľahšie používaným sebaobranným prostriedkom. Jeho cena je zanedbateľná vzhľadom k tomu, že Vám môže zachrániť život či zdravie.

Využívame cookies na vylepšenie Vášho zážitku z nakupovania v Muničáku. Vďaka nim budete mať tú najlepšiu skúsenosť. Súhlasíte s ich používaním?